Minggu Suai Kenal (MSK) UUM: Hari #1

11:56 pm

Assalamualaikum

Apa khabar, anak-anak? Ada baik?

Sedar tak sedar dah nak habis satu semester aku di UUM ni. Cepat betul masa berlalu hehe. Mungkin cepat tu sebab kami takde study week kot. Habis je kelas masa Khamis minggu 14, dia bagi cuti Jumaat sehari je pastu Sabtu terus start final exam. Member aku kat IPT lain steady je heret bagasi balik kampung sebab cuti study week. Sadis! 😣

Anyway, balik kepada topik asal~

Kali ni, aku nak bercerita pasal minggu orientasi pelajar di UUM. Dalam entri pertama aku pasal UUM aku dah janji haritu. Maka tanpa membuang masa, ayuh!

Pertama sekali, macam IPT lain, UUM pun ada namanya yang tersendiri untuk minggu orientasi kat sini. Kalau UiTM dikenali sebab Minggu Destini Siswa (MDS), KPM ada Minggu Silaturahim (MISRA), haa UUM panggil Minggu Suai Kenal (MSK) je. Beshe-beshe je nama kami kat sini. Zuhud hahaha

MSK ni bermula lepas rehat makan tengah hari masa hari pendaftaran tu ye. Lepas daftar dan ambik kunci bilik, AJK akan maklumkan makan tengah hari pukul berapa dan kena berkumpul ramai-ramai bila, kat mana semua tu. For those yang tak sanggup berpisah dengan family tu, walaupun anda sedih, tapi seeloknya makan la makanan tengah hari tu sebab dah termasuk kot dalam RM600 yuran pendaftaran tu. Rugi kalau biarkan 😂
Ada meja AJK di sebelah pintu keluar yang akan bagitau info tambahan kat korang sebelum keluar tau. Dua orang pakaian serba hitam belakang tu haa diorang la tu.
Selesai makan tengah hari, solat Zohor, touch up mekap sikit, aku pun bergerak solo ke Dewan TM. Sebab takdir aku dapat roommate senior yang juga AJK orientasi, pastu bilik-bilik sebelah pun kosong, memang takde geng nak gerak sama-sama la ceritanya. Budak-budak lain takpe la at least boleh gerak dengan roommate pastu ada yang dari matrik atau pusat asasi sama tu boleh la buat reunion dengan geng-geng diorang. Aku je terpisah sebab geng-geng aku di inasis lain. Sedih pedih gua di situ lol

Aktiviti hari pertama tu aku rasa macam takde buat apa sangat pun. Rasa je la. Aku pun tak ingat sangat sebab dah lama berlalu hehe. Ada la pengenalan ahli jawatankuasa orientasi (AJKS) tu sikit-sikit, taklimat tentatif sepanjang minggu orientasi, pastu dia bahagikan pelajar mengikut line kerusi untuk pergi ambil gambar kad matrik.

Part gambar matrik ni aku ada rasa baran sikit. Sebab diorang kata jangan pakai baju/tudung yang berwarna hijau/biru sebab nanti background gambar kad matrik warna tu. Takut la nanti nampak cam muka terapung dalam gambar so katanya baik pakai warna lain biar kontra. Nak dijadikan cerita, aku pakai la tudung oren merah gitu. Sekali hambik kau! Background gambar kad matrik tu warna MERAH!!!
So kelihatan la muka aku ala-ala terapung kat situ 😑
But hey at least masa rehat yang dia bagi tu cukup untuk rehat, bersiap, mekap, melawa bagai untuk ambik gambar kad matrik tu. At least takde la muka aku lesu, berminyak, kusam macam masa kat KPM dulu gara-gara ambik gambar masa tengah hari bulan puasa . Senyum pun lebar la jugak. Nampak lemak bergayut kat pipi dan double chin di dagu 😂

Selain tu, pada hari pertama MSK ni pelajar ada diberikan satu fail untuk dilengkapkan dengan butiran-butiran peribadi. Fail ni la nanti yang akan diisi dengan semua salinan dokumen yang dia minta contohnya salinan IC, salinan sijil SPM, salinan sijil MUET, bla bla bla yang dia suruh sahkan dan bawa tu.
Fail ni keras dan tak lut sangat kalau tulis nama pakai pen biasa. Mujur aku ada marker permanent mata kecik from Sharpie. Tak payah nak bimbang dakwat comot ke apa
Dokumen tu semua kena tebuk tau sebelum masukkan dalam fail ni. Ya Allah masa tu boleh pula aku tak bawa pencil box. Dan sebenarnya kalau aku bawa pun takde guna sebab aku takde penebuk lubang hahahah. Pusing sana pusing sini jugak la kepala aku cari siapa ada penebuk lubang. Ada satu penebuk besar gajah yang AJKS edarkan kat pelajar tapi kalau dah ramai, lama la ceritanya baru dapat kat aku.

Mujur ada student Chinese sebelah ni bawa full pencil box lengkap dengan penebuk tu sekali. Pehh memang function budak ni. Memula teragak jugak la aku sesaat nak mintak pinjam sebab i kan pemalu hehe. Tapi mujur dia tak kisah pun bagi pinjam. Takde la aku terkulat-kulat kat situ. Sedih kan jadi aku. Takde kawan, takde penebuk lubang 😢

Lagi satu dia kata dokumen sokongan tu wajib disahkan kan. Haa beria la aku ni gelabah kat rumah takde orang nak cop sebab penghulu mukim aku yang dari lantikan BN tu dah tak berkuasa lepas bertukar kerajaan baru. Pastu guru besar sekolah rendah kat rumah aku masa tu pergi umrah. Nak pergi tempat lain, abah aku tak larat nak drive. So last sekali, aku suruh kakak aku minta loyar tempat dia chambering yang copkan -_-

TAPI...............rupanya takpe je kalau tak sahkan sebelum masuk mendaftar. Sebab ada kaunter untuk sahkan dokumen masa hari daftar. Cehh kalau aku tahu awal-awal............

Tapi better juga aku gelabah cop siap-siap dari rumah. Sebab ramai kot yang last minute baru nak cop. Gila kau kalau dah berpuluh orang nak cop surat beranak, sijil SPM semua, tak ke lama nak menunggu? AJKS pun berasap je aku rasa sebab kenapa la korang tak setel awal-awal? hahahahaha
Padat macam ni kot dalam serbaguna TM masa orientasi.
Tak sanggup gua nak menunggu.
Dan tahukah anda yang surat tawaran tu sebenarnya tak perlu disahkan oleh penghulu yang kita cari sendiri? Sebab rupanya cop pengesahan yang dia nak tu sebenarnya cop 'TELAH MENDAFTAR' daripada UUM sendiri cam kat bawah ni?
Katanya ni cop pengesahan yang diiktiraf sebab dia menandakan yang kita memang dah mendaftar masuk di UUM 
Tambah AJKS lagi, surat tawaran yang ada cop ni la yang sepatutnya diguna untuk apply loan atau biasiswa sebab tu membuktikan yang kita apply loan/biasiswa tu sebagai seorang pelajar yang sebenar. Hmm baru aku tahu 🤔

Oleh sebab surat tawaran yang kami sahkan sebelum masuk tu dah tak diterima, maka geng AJKS ni pun kumpulkan la surat tawaran kami semua untuk mereka fotostat. Memula aku lega sebab takyah fikir nak fotostat sendiri. Tapi silap la aku fikir yang diorang fotostat tu for free. Masa dia bagi balik surat tawaran ori tu dengan yang fotostat, dia minta 10 sen weyyyy.
Kerana sehelai ni rela ku meminta 10 sen orang hahaha
Aku dah la tak bawa purse. So bertambah aktiviti aku pandang kiri kanan cari nak pinjam duit siapa. Last sekali nampak budak depan ni bawa keluar beg duit so aku cuit la sikit kata nak pinjam 10 sen. Dia bagi tapi dia kata ambik je takyah bagi balik. Bapak sedih kisah orientasi aku. Takde kawan, takde penebuk lubang, kena mengemis 10 sen lagi tu 😭

Tapi pengajaran la tu kan untuk diri sendiri. Sebab lain kali jangan yakin sangat yang mentang-mentang kau dah bayar duit pendaftaran RM600, kau dah tak perlu bawa beg duit. Sebab last sekali 10 sen tu juga la yang orang akan minta unexpectedly -_-
Baju batch, baju korporat, new pencil box~~~
Oh hari pertama tu juga kami dapat tiga benda ni. Yang hitam tu baju khas untuk batch intake kami A181 ni. Rasanya setiap semester lain-lain design baju batch dia. Sebab baju senior aku tengok corak lain-lain. Yang sama cuma ada logo TM tu je la. Sebab nama pun Inasis TM kan.

Baju korporat satu kelainan sebab intake sebelum ni, yang perempuan akan dapat shawl/pashmina turquoise yang ada logo UUM. Shawl tu nanti diorang kena guna masa majlis ikrar MSK nanti. Tapi tang batch kami je tiberrrr dapat baju korporat.

Memula tak tahu juga nak pakai baju korporat ni bila sebab kalau macam kat KPM dulu kan hari Selasa je pakai baju korporat ni. Tapi masuk bulan 12 baru dapat notis yang baju korporat ni boleh pakai masa hari Isnin. Tapi sebab dia warna putih, aku tak pakai pun sebab kalau comot, satu kerja nak cuci. So far aku pakai sekali je tu pun masa nak buat presentation sebab nak nampak formal gituuu hehehe.

Pencil box tu aku tak tau la. Kalau tahu awal-awal akan dapat free, takde la aku bazir RM10 beli pencil box baru hahaha. Tapi yang dia bagi ni warna biru. Aku tak suka sangat warna biru 🙁

Anyway tu je kot yang nak story untuk hari pertama orientasi ni. Mungkin ada lagi benda menarik yang jadi tapi honestly aku lupa sebab dah lama bertangguh baru nak tulis entri ni kan.

Overall, for me not bad la MSK di UUM ni. Pagi tak payah nak kalut bangun awal untuk riadah kejadah. Malam pun orientasi habis sebelum tengah malam sebab peraturan baru kata kena habis sebelum 11 malam. Pendek kata banyak masa senggang. Cukup rehat, cukup makan so okey la. Kalau bosan pun sebab aku kan takde geng so tak tau nak bercakap dengan siapa. Orang lain pun cam dah ada geng roommate, jiran bilik, ex-asasi/matrik, etc. Aku je sendu hahaha
Mujur UUM ni bersepah dengan kucing. Takde la bosan sangat sis termenung sorang-sorang.
Setakat ni dahulu buat masa sekarang. Nanti aku sambung part hari kedua pulak. Ni pun aku tulis sebab bosan baca buku walaupun baru belek beberapa muka surat. FYI 4 Januari ni aku ada paper TITAS tau tapi biasa la, bila kena study la kita akan jadi rajin untuk buat benda lain hahaha.

Tapi bagus juga sebab dah masuk tahun baru 2019 ni, kena la update blog dengan entri baru juga kan hehehe. Aku rasa kena jadikan azam tahun baru ni untuk selalu tulis entri sebab hambar gila setahun 2-3 entri je publish di blog ni 😂

Jumpa lagi lain kali.

Selamat malam. Assalamualaikum 😘

You Might Also Like

0 Comments

Share your thoughts here :)