Rawat Kulit Rosak Akibat Salah Produk

Assalamualaikum

Ever since aku terbitkan entri pasal kesan buruk Dnars Skincare haritu, ramai juga yang tampil berkongsi pengalaman pahit masing-masing lepas berhenti pakai produk tersebut. Rata-rata macam aku jugak, pakat kena rebound effect yang membuatkan muka jadi lagi teruk berbanding muka asal sebelum pakai sabun dan krim “ajaib” tu. Huhu boleh tahan ngeri gak kisah masing-masing sampai yang elok-elok tengah pakai Dnars pun jadi terpengaruh untuk berhenti sekali. Yang pakai produk lokal jenama lain pun sama. Takut punya pasal.

Dan aku sebagai salah seorang mangsa yang berjaya atasi rebound effect tu, dapat banyak jugak la soalan pasal produk apa yang aku pakai untuk pulihkan kulit sampai normal balik. Siap ada yang minta suggestion produk apa yang diorang patut pakai. Huwaa feeling sifu yang lawa jap bila orang tanya camtu hahaha walaupun sebenarnya aku cuma siput yang masih bergelut untuk mencapai target kulit yang betul-betul sihat… (—.—)"

But since I feel them macam mana sedihnya bila kulit rosak, so… from a sis to another sis, ni ada sikit sebanyak tips & langkah-langkah yang boleh diambil untuk mengatasi masalah kulit rosak akibat rebound effect. ❤

Langkah pertama, BAWA BETENANG. 

Ini penting tau. Ye tahu kulit dah rosak tapi stres, depressed dan meroyan bukan buat kau jadi makin lawa pun. Silap hari bulan hormon makin berkecamuk pastu lagi banyak jerawat naik huhu matilakau jemah. Lagipun orang yang mudah gelabah ni la yang selalunya dapat masalah lagi kronik berbanding orang yang tenang sentiasa tu. Sebabnya bila mudah panik, automatik dia jadi desperate nak sembuh secepat mungkin dan akan timbul la tabiat yang pantang dengar ada produk yang berkesan seawal cepat nak mampos, mesti dia beli. Banyak kes aku baca jadi macam ni. Pastu kalau produk tu tak jadi atau tak sesuai, cari produk lain pulak. Repeat benda sama sampai in the end, duit habis berkoyan-koyan tapi muka bukannya sembuh pun. Sebaliknya jadi makin sensitif dan nipis sebab selalu sangat bertukar produk. Kita tak nak la camtu so please stay calm dan buat research betul-betul sebelum beli apa-apa hokey?

Langkah kedua, REHATKAN MUKA DARIPADA SEBARANG PRODUK KECANTIKAN.

Erti kata lain, puasa la kejap daripada tempek apa-apa di muka tu. Bagi yang jenis gelojoh dan mudah excited nak try pencuci muka baru macam aku, 3-4 hari pun cukup dah. Tapi jika sabar itu sebahagian daripada iman anda, haa puasalah dalam seminggu dua gitu. Lagi lama lagi elok sebenarnya. Bagi kulit rehat dan bernafas dengan tenang di samping bersiap siaga untuk terima produk baru nanti. Jangan la harini kau berhenti pakai produk A, esok terus pakai produk B. Terkejut kulit nanti sia-sia je kau dapat makin banyak jerawat atau masalah kulit yang lain. Haa ayokk tak tahu. :P

Lepas tu baru ikut langkah ketiga iaitu BERTUKAR KEPADA PRODUK YANG LEBIH SELAMAT DAN TERJAMIN KEBERKESANANNYA.

Produk yang berkualiti semestinya yang diiktiraf oleh geng dermatologists sedunia huhu. Tak pun produk yang diformulasi sendiri oleh pakar kulit tu dan dijual eksklusif hanya di klinik-klinik diorang je. Contohnya macam klinik Dr. Ko. Harga memang Na’uzubillah tapi result dia selalunya Masha ALLAH. Bagi orang yang mampu, boleh la dapatkan konsultasi kat tempat macam tu. Tapi kalau bajet terhad macam aku, beli yang biasa-biasa di farmasi atau drugstore macam Guardian dan Watsons pun boleh asalkan produk tu terbukti dah dikaji dan diuji oleh geng dermatologists sebelum dijual. Bukannya sabun dan krim yang dibeli pukal dari kilang pastu ditukar packing dan didakwa tu produk dia sendiri #eh? (-..-)

Cumanya kalau beli di farmasi atau drugstore ni, kena pandai pilih la. Kadang jenama yang gah selalu keluar TV tu tak semestinya gah juga di kulit kita. Yang famous ramai orang pakai pun belum tentu buat muka kita jadi stok-stok famous juga. Contoh, ada orang pakai Safi muka dia jadi lawa. Tapi aku pakai Safi takde efek pun. Haaa jadi berhati-hatilah ya. Jangan tengok member pakai produk ni okey, terus kau nak pakai yang sama macam dia. Consider dulu keadaan kulit muka sendiri sebelum beli apa-apa. Lain orang lain jenis kulit tau. 

Masa kita rawat kulit muka dari luaran dengan tiga langkah kat atas, jangan lupa untuk rawat sekali melalui dalaman jugak. Tak susah pun. Bahkan kalau susah pun, buat-buat macam senang je la. Kata nak cantik kan. Antara cara-cara merawat dari dalaman…

MINUM AIR MASAK BANYAK-BANYAK

Dalam 3-4 liter setiap hari tu kira ideal la. Jangan over sampai berpuluh-puluh liter pulak. Nanti rosak buah pinggang. Kelebihan minum air masak ni, macam biasa ia mengekalkan kelembapan kulit, melancarkan sistem peredaran darah, membantu pembuangan toksin melalui sistem perkumuhan seperti kencing dan peluh, dan banyak lagi la yang kalau aku tulis pun korang takkan baca jugak sebab dah biasa dengar dari banyak tempat hahahaha.

Kalau nak kesan lagi mantap, amalkan minum AIR SUAM. Pergh yang ni memang membantu gila part glowing-kan wajah. Aku try amalkan selama dua minggu masa final exam haritu, jerawat memang kurang naik. Muka pun tak kusam dan berminyak macam selalu. Padahal masa musim exam tu disiplin diri memang kelaut. Tak jaga makan. Skip jadual suplemen. Muka pulak cuci pakai air paip je and kadang tu tidur tak cuci muka langsung hahaha. Tapi muka maintain kurang masalah sejak konsisten minum air suam tu. Terbaik ah. Boleh cuba nanti, k?

Seterusnya, DETOKS.

Sebenarnya minum air masak tu pun kira detoks dah tapi kalau nak singkirkan lagi banyak toksin dengan lebih berkesan, combine la dengan kaedah lain. Banyak cara boleh cuba. Antara cara semulajadi yang terkenal, minum teh hijau dan air lemon. Ada antioksida dalam tu yang kau boleh google apa fungsi dia sebab aku dah tak ingat dah kahkahkah. Nak lagi hardcore boleh makan bawang putih mentah dan minum air kunyit untuk bersihkan darah. Yang bawang tu aku dah cuba, rasa dia not bad la pedas-pedas sikit dan dia pun kurangkan alergi aku terhadap klorin air. Air kunyit je tak sempat buat lagi sebab rumah takde kunyit hidup. Tapi ada orang yang dah amalkan air kunyit tu and Masya Allah memang jerawat blackheads whiteheads dia semua hilang!! Jeles ai huhuhu…

Kalau rasa leceh nak bancuh teh hijau, perah lemon, cincang bawang, parut kunyit macam kat atas tu, melabur la sikit untuk beli suplemen yang khas untuk detoks. Banyak jenis ada. Tinggal beli dan rajinkan diri untuk amalkan je sebab kalau tak, lambat lagi la nak flawless jawabnya hahaha.

Last but not least, DAPATKAN ZAT-ZAT PENTING MELALUI DIET SEIMBANG???!!

Ironik sungguh aku pesan kat orang untuk amalkan diet seimbang ni. Sebabnya aku sendiri pun kelaut jugak bila masuk bab makan hahaha. Kelaut bukan sebab aku jenis pelahap yang makan semua benda tapi sebab aku ni sangat cerewet dan memilih dengan jenis makanan yang ada. Instead of tanya apa yang aku tak suka, orang kena tanya apa yang aku suka sebab senarai makanan dan minuman yang aku tak suka adalah sangat banyak. Which is why aku ni underweight dan kurus sampai orang tak percaya aku dah 21. -_-"

So… untuk topup zat-zat dan nutrien yang aku tak dapat melalui makanan tu, aku amalkan vitamin B, C, E Shaklee dan latest aku makan Olicandy. Ambik masa jugak baru suplemen-suplemen ni menampakkan kesan berjaya mengatasi masalah kulit aku tu. Kulit makin lembab dan kurang berminyak, jerawat kurang, parut pun pudar sikit. Very worth every penny spent. Tapi untuk sarankan agar korang makan suplemen yang sama, I’m not gonna do that sebab pakar kesihatan sendiri pun tak galakkan kita makan suplemen sebenarnya. Kata diorang amalan diet seimbang je dah cukup untuk bagi kita kesihatan luar dan dalam tapi tu la dah aku ni tak makan banyak benda nak buat macam mana. Terpaksa la ambik suplemen kang tak sihat langsung pulak. huhuhu

Tapi terpulang kat diri masing-masing nak amalkan diet seimbang ke ataupun vitamin dan suplemen. Kalau pilihan terbaik semestinya diet seimbang kan sebab kita tak tahu pun apa kesan jangka masa panjang suplemen ni kat kita sebenarnya. Nak amalkan dua-dua? Kalau yakin mampu berdisiplin, silakanlah.

Oh ya, masa mula-mula amalkan detoks dan suplemen ni, healing crisis seperti jerawat naik dengan banyak adalah perkara biasa sebab itu tandanya tubuh tengah singkirkan toksin dari tubuh kita. Simptom lain macam pening kepala, sakit perut, loya pun kadang ada jugak bergantung kepada keadaan badan masing-masing. Banyakkan minum air dan berehat hokkey…

Products review will be coming SOON. Masih belum cukup rajin nak menaip sekarang lol *peace*

Sebarang soalan boleh tinggalkan komen atau contact via Twitter. Ai lebih aktif di sana muahahahaha~

Assalamualaikum.

135 comments :

Share your thoughts here :)

  1. Tips yang menarik.. gud job

    ReplyDelete
  2. I feel youuuuu! Huhuhuhuhu. Banyaakkaan buat home remedies from nature macam mask aloe vera, honey, tomato etc. Ok? ;)

    ReplyDelete
  3. Hai there.. 😊
    Tengah alami benda yang sama.. sangat² tak berkeyakinan..apa produk yang awak pakai untuk pulihkan kulit balik tu..boleh emel tak..
    cikgugja07@gmail.com

    Terima kasih sangat! 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai sis. 😊
      Sebelum tu, boleh saya tahu produk apa yg sis pakai tu? Dah pakai sejak bila, and dah berapa lama berhenti? And keadaan kulit sis macamana? 😊

      Delete
    2. Hai there..tq reply :)
      Dulu pakai As Beauty..tapi lama lah dah stop..memang after stop kulit jadi lebih kusam dari sebelum..tapi cover jugak la dengan foundation..bedak. Then pakai safi rania..agak ok..cuma minggu lepas ada tambah pakai krim dia..sebelum ni tak..mungkin sebab tak ngam..timbul bintik2 merah tapi bukan jerawat..kadang gatal la..then pegi farmasi, dia ada cakap macam elergic la camtu. Then skang tengah stop semua..cuma pakai pencuci muka, pelembab dengan sunblock yang beli kat farmasi tu.. 2 3 harini dah makin ok la jugak.. Tapi still nak tahu sis guna apa ya.. :)

      Delete
  4. Hi awak. Boleh wassap /email x mcm mne recover balik muka yg dah terdedah dgn penggunaan bahan kimia ni. Apa products yg elok untuk kita consume?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai, dear. Boleh contact sy di nadzirah.salahuddin@gmail.com. share sikit ke apa yg jadi. InsyaAllah kalau ada yg mampu, sy tolong :)

      Delete
  5. Hahaha!! Sama la kite.. Terime kasih sebab ni la tips paling logik pernah saya dengar (Biase la orang yang pernah menderite je tau nak kena buat apa). Antara produk yang saya takleh guna, Safi White Trilogi pemenda tah untuk jerawat, Garnier, Sabun Beras, DHerbs (bolehlaa), SF Beauty (kesan rebound gila babun punya), Babies Blink, Lyanaz Beauty Care, dan dan.. eh banyak lagi la.. dah lupa sebab nama tah ape-ape. NI SEMUA RECOMMENDATION KAWAN-KAWAN yang ada flawless skin ok? Diorang yang cadangkan, dan setakat ni Nivea antara produk yang tak bagi kesan buruk kat muka. Sekarang da berbulan bulan saya puasa 'produk'. Alhamdulillah muka da tak berjerawat sangat (Tapi mak saya kasi sabun tradisional, katanya muka saya da buruk gila, so dia suruh saya pakai dan skarang jerawat dah bertimbun kat muka, pastu dia kata "Ni mesti sebab kau tak cuci muka kan? Haa?? Kau tak guna kan sabun yang aku bagi tu??" Hekeleh mak ni, pemendeee.. Dia yang kasi sabun tu..).

    ReplyDelete
  6. huwaaa..gogle2 memang ramai org kena mcm ni .xtahu nk pakai produk ape dah :(

    jerawat kt pipi merah mcm tomato msak!haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakai produk farmasi yg dah diiktiraf oleh pakar je la. Nak hilangkan jerawat better try yg ada tea tree oil. Serik dah nak try produk lokal ni. Berjanji kemain gah tp rupanya tikam belakang. Rosak habis kulit muka :'(

      Delete
  7. sy bru stop produk nourain teruk sgt muka jerawat naik besar non stop,klu beli produk kt watson/guardian mcm loreal oke ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je. Tp better start proses rawatan dgn produk yg lembut sikit. Macam cetaphil, simple, himalaya. Klu loreal tak tahu ada tak yg lembut biasa dengar yg putihkan kulit anjalkan kulit je. :)

      Delete
  8. Hye..dulu kulit mke sy truk sgt naik jerawat mendadak..tp sekarang bile dah ok jerawat,kulit pulak mcm burn..merahh jee..boleh bntu sy x..buntuuu..
    Tqvm

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kulit burn boleh rawat pakai gel aloe vera setiap malam sebelum tidur. Boleh guna gel yg asli dr pokok atau beli je yg dlm botol. Atau kalau rajin sikit boleh buat masker kunyit 2x seminggu. Caranya campurkan satu sudu yogurt asli dgn kunyit hidup yg dah diparut. Kalau nak guna serbuk kunyit make sure yg tak dicampur dgn rempah lain. Amalkan secara konsisten InsyaAllah parut, kulit kusam dan burn akan hilang. Kulit pun akan jadi makin cerah nanti. :)

      Delete
    2. Tqvm sbb kongsikan ye..kalau gne alovera tu memang ok ke...sbb dah ad..cme tkut nk pakai..mungkin merah sbb trsalah produk..kna pakai sunblock juga ke?

      Delete
    3. Ok je. Saya sendiri pernah try. Mmg kesan sunburn hilang & warna kulit muka makin sekata. Sis pakai produk apa je yg mungkin sebabkan merah muka tu? Pakai sunblock pun ok jugak utk elakkan kulit makin burn.

      Delete
    4. klu gne kunyit hidup tu xtinggal kesan kuning ke kt muka. sbb sntuh kt tgn pun dh tggl kesan wrna

      Delete
    5. Hai. Maaf lambat reply. Haritu busy dgn exam. Tak guna banyak pun kunyit tu. Jadi lepas cuci dgn cleanser, kesan kuning tu akan hilang jgk so tak perlu takut nnt muka jadi mcm tengah demam kuning ke apa πŸ˜….

      Disarankan pakai masker kunyit ni waktu malam sebelum tidur. Sbb klu ada kesan kuning yg tinggal pun, biasanya pagi esok bila bangun tidur kesan kunyit tu akan diserap sepenuhnya oleh kulit dan muka pun nmpk glowing sikit. :)

      Delete
  10. Sy pakai dnars sis..mule2 tuu okay hlang habos jrawat..tp kulit plak masalah merah...sy pkai aloevera tuu..knape pdib n mkn merah yee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh mangsa dnars jugak. Sama la kita... Kulit jadi merah tu sebenarnya tanda kulit dah terhakis dan nipis, sis. Sbb tu klu pakai apa2 produk muka akan rasa pedih. Sy pakai dnars dulu pun camtu jugak. Jerawat hilang tp muka jd mudah merah. Pastu bila stop pakai muka jadi burn terus. Seeloknya buat masa ni rehatkan dulu kulit muka dlm masa beberapa hari. Jangan pakai apa2 produk langsung trmasuk aloe vera tu. Tunggu iritasi kulit reda dulu pastu baru try aloevera tu balik. Dan seeloknya tukar la sekali pakai pencuci muka lain. Jgn pakai dnars dah.

      Delete
    2. Okay2..sy pon rse kulit mke kna rehat dlu..sbb merahh mcm terbakar..dah laa nak raye...hihi..sbb sy tgk sis cop pkai dnars boleh kongsi tip juga untuk kurangkan merah. Terima kasih ye sis sbb kongsi tip ngan sy..😊😊

      Delete
    3. Your welcome sis. Hidup di dunia kena saling membantu gitu haha. Selamat sihatkan kulit dan selamat hari raya πŸ™†

      Delete
    4. saya pun dah jd mangsa dnars..3tahun saya setia ngan dnars.x tukar ape2 pun,elok je selama ni...tibe2 skg makin merah..try pakai mary kay,terus jadi teruk..skg ni baru 3 hari stop pakai sume produk..nak detox dulu dalam sebulan baru pakai mary kay balik..harap2 kulit jadi normal la semula.sbb teruk sgt dah ni..

      Delete
  11. Assalamualaikum, Sy Siti. So awk minum air suam eh, means air mineral la? Ka air yg panas2 sejuk tu..?

    ReplyDelete
  12. i have a breakout face srsly teruk pipi ni sejak pakai babies blink tahun lepas effect dia first first mmg licin glowing after few month my face getting worst and worst skrg pipi kanan kiri i srsly teruk gila dengan jerawat pasir i think pastu merah merah srsly tak tahan kalau nak keluar rumah pun segan so kena la tepek apa yg ada kat muka plis help me :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau muka teruk sangat, jumpa doktor is the best solution sbb dia blh bagi ubat yg betul utk kawal kulit kita. Tp utk rawatan natural di rumah, blh cuba produk mcm madu, aloe vera, dan tea tree oil. Sepatutnya elakkan pakai mekap @ apa-apa produk yg boleh buat pori muka tersumbat. Nnt jerawat akan jd makin teruk. Banyakkan minum air masak dan berpantang dr makanan yg blh trigger jerawat. InsyaAllah blh improve kulit muka kita sikit2 :)

      Delete
  13. Awak.. saya ada email awak dekat nadzirah.salahuddin@gmail.com. Boleh tlg respond tak? 😒😒

    ReplyDelete
    Replies
    1. Email dah dibalas. Maaf ambil masa lama. Sibuk assignment hehe

      Delete
  14. Sy pon skrg ni tgh rehatkan muka dr pkai produk2 . sekrg ni juz guna sabun susu kambing HR RM3 dan lps mkn ptg minum green tea...hampas dye tempek kat muka....kalu produk SK 2 ok x agak2...and selalunya sis..klau p farmasi jenama prodk ape dia bg

    ReplyDelete
    Replies
    1. In general, produk SK2 mmg bagus. Tp since dia mahal gila dan ada kes yg setengah orang tak sesuai guna SK2, dinasihatkan guna trial set dulu utk test kesan dia macam mana. Klu betul ok, baru beli full set. Mcm ni lebih berbaloi dpd terus beli full set tp rupanya tak sesuai dgn kulit. Membazir >.<

      Di farmasi, staf akan syorkan jenama produk based on keadaan kulit. Lain orang, lain jenis/masalah kulit so lain la produk yg sesuai utk diguna. Tp kadang² cadangan farmasi ni boleh dengar tp tak semestinya kena ikut. Pilihan ada di tangan kita jd buatlah pilihan bijak.

      **Better buat research dulu psl jenis kulit sendiri (elok tanya doktor) dan cari review psl produk yg sesuai dgn jenis kulit sebelum beli. Cara ni lebih baik supaya kita tak ditipu beli produk yg nonsense dan membazir duit begitu sahaja hahaha

      Delete
  15. kalu produk NURRAYSA pon same je ke dgn produk lain..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Not sure about this product sbb tiba² je muncul huhu. Setakat ni semua bagi testimoni suci murni lagi. Klu sis safiah nak guna, sy nasihatkan buat research mendalam sebelum beli. Proceed with caution gitu ✌

      Delete
  16. boleh sy tahu masa awak rehat kulit muka awak tu pakai sabun apa untuk cuci muka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa rehat tu takde pakai sabun apa² pun. Just basuh dgn air biasa je. Lepas beberapa hari mcm tu baru start pakai cetaphil.

      Delete
  17. salam sis , saya juga mangsa dnarz .. Dh stop 2bulan pun jerwat kat muka pun duk naik lagi. Bolh katakan hari2 naik laa .. Setiap hari ada .. Xdan nk kecut hat lain dh naik ... Sedihnyaaaa ... Apa perlu sya buat erk ... Saya tak rehatkn wajah pun leps stop dinarz skarng . Leps stop sya trus pakai safi gamat dan pelembap ja sekrang .. Haritu 2minggu dh okay jaa pulih sikit . Selpas period habis jaa . Jerwat naik lagi laa ni pun masih ada lagi ... Sya perlu bt apa yeaa??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jerawat salah produk ni mmg ambil masa nak sembuh. Sy dulu pun dah 6 bulan berhenti dnars tp jerawat still bertimbun naik. Stres betul. Tp InsyaAllah klu sabar dan konsisten rawat kulit, jerawat tu akan hilang.

      Produk safi yg awk guna skrg tu pun okey je sbb rangkaian safi gamat tu mmg khas utk jerawat. Tp utk bantu mudahkan lg proses rawat kulit, sy suggest amalkan detox setiap hari. Bila toksin dah keluar dr tubuh, baru mudah sikit jerawat nk hilang. Also awk blh cuba ubat jerawat mcm dalacin T dan Benzac AC utk tolong basmi kuman jerawat. Harap dapat membantu :)

      Delete
    2. Btol..jerawat mmg ambil masa nk sembuh sbb jerawat ni punca dr kulit xsht kt dlm..sy perunding kecantikan Mary Kay yg sah..blh refer sy if ada masalah kulit jerawat sbb rata2 mereka yg mangsa peeling produk ni since guna produk Mary Kay sgt2 menjadi..blh wsp sy 0182500849 or pm sy at Ig fiera.mary.k

      Delete
  18. Sbnrnya kalo nk tau produk local ni sama je packing je lain2..akn ada krim mlm krim siang yg warna putih kuning or oren..kalo nk tau slmt ke x produk korang tgk kalo yg jns putih melekit berkilat tu yela tu..kndgn merkuri n hidrokuin yg tgi..produk yg menjanjikan kesan seawal seminggu tu peeling la tu..

    ReplyDelete
  19. Hi, saya ada masalah kulit ni. Sejak form1 until form4 ni saya just pakai pencuci muka + penyegar muka jenama syurah. Tapi yelah kan sis, saya ni slalu stress dan bila P mai memang naiklah jerawat. Tapi sebab masa form2 jerawat saya susah nak hilang dan makin tahun naik makin banyak jerawat smpaikan ibu saya mrh, xpakai pencuci muka ke? Saya jadi mls nk pakai sbb kesan dia biasa je..jerawat still ada dan kulit saya jadi kering...lama2(makan tahun) jdi kulit berminyak pulak. Maybe sbb sy balik skolah jln kaki, so terdedah dgn chaya matahari, asap, debu dll. Kulit saya sunburn sejak form1 *kawad... naik form4 ni adalah keberanian skit nk mtk pkai skincare lengkap. Kakak sy pkai babies blink dh bbrapa bln. Kesan kt dia ok. Tpi saya risau kot2 nti ada kesan buruk kt dia..dn saya trpksa pakai babies blink ni.. hampir tiga minggu saya pkai pencuci muka blink..ok jer..jerawat mudah hilang...tpi slps sy pkai set lengkap..bru bbrapa hari dh rasa gatal2 plus merah2 skit sbb gatal kan.. skrg dh hampir two weeks. Serius saya nk stop pkai... xtau nk pakai apa..yg selamat..nsib sy ada aloe vera... hmm pening nk pakai apa ni sis..tatti..ke peewit... agak2 ok ke? Or beli kt farmasi (hmmm hrga xleh Mahal2😭😭) ? Tolong yee sis...blsss ye trimass.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai, dik. Hmm masa sekolah menengah ni biasanya normal la klu jerawat naik. Zaman hormon tak stabil katakan. Nnt bila meningkat dewasa, InsyaAllah kurang la masalah tu. Psl babies blink, mgkin ada bahan dlm complete set tu yg tak serasi dgn adik sbb tu ada reaksi gatal² tu. Jadi nasihat terbaik, elok brhenti guna. Tp akak tak sarankan pakai produk tati utk ganti babies blink tu sbb ramai bg feedback kulit jd rosak lps pakai. So better klu pakai produk farmasi je. Akak pakai produk cosmoderm set tea tree oil ok utk masalah jerawat dan harga pun affordable sbb under rm20 dan tahan beberapa bulan. Tp klu nk guna produk lain pun ok. Recommended cari yg ada tea tree oil dlm tu sbb dia ada khasiat atasi masalah jerawat :)

      Delete
  20. hai , sy ad jgk pakai dnaz, then sy stop and sy trus pakai produk lain. so skrg ni ad naik bintik2 kecik dkt muka. tu ke sbb sy tk rehatkan muka sblum pakai produk lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. I think tkde kaitan dgn produk baru tu sbb it's normal klu naik bintik² lps brhenti produk lokal ni, sbb tu mmg side effect bahan dlm produk lokal tu. Sbb tu digalakkkan utk detox bg elakkan bintik2 tu merebak jd jerawat.

      Delete
  21. Sis , kan sis ckp pantang dri any product tu means tak basuh muka skli ke ? Sebab sy baru stop dri product local n muka mula naik bijik2 .. Tlg sis πŸ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, masa pantang tu just cuci muka dgn air biasa je, jgn pakai apa2 produk for a while. Dan mmg normal klu naik bintik² lps brhenti produk lokal ni, sbb tu mmg side effect bahan dlm produk lokal tu. Sbb tu digalakkkan utk detox bg elakkan bintik2 tu merebak jd jerawat.

      Delete
  22. mencari produk penjagaan wajah tanpa bahan kimia. produk yang menjadi kesukaan saya iaitu furaiha. sesiapa yang mencari produk tersbut bolehlah untuk survey terlebih dahulu di link ini http://furaihadsnurul.blogspot.my

    ReplyDelete
  23. Kalau produk tati selamat dari bahan kimia ke tak yer??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf sis, tp ramai bagi feedback muka jadi rosak jgk lepas brhenti guna tati, glow glowing dan most produk lokal lain yg lebih kurang. Jadi klu sis tengah guna atau baru nak guna, sy nasihatkan baik jangan. Lebih selamat klu guna produk farmasi atau bahan natural yg buat sndiri.

      Delete
  24. Muka saya pun tgh break out lepas guna kdoll😭😭padahal baru 8 hari guna..bila tnya kt owner yg jual tu dia kata normal..tapi makin lama jerawat makin naik &bernanah..sedih sgt😭😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak masih pakai kdoll skincare ke? saya dah nak masuk 2bulan dah pakai tpi still keluar jugak jerawat.. tnya jugak dekat agent kdoll.. dia kata normal jugak... tak tahu nak stop atau tidak :(

      Delete
    2. Jerawat yg naik tu jenis mcm mana? Klu dia jerawat kecil² tp mudah hilang dlm masa kurang seminggu, tu biasanya mmg normal. Blh jadi hormon kurang stabil ataupun ada alergi ringan dgn makanan & persekitaran sbb tu selalu keluar.

      Tp klu yg naik tu jerawat batu yg naik banyak² dan ambik masa lama nak hilang, tu tanda produk tu tak sesuai dgn kita. Jadi seeloknya berhenti pakai secara beransur-ansur, rehatkan kulit dan detox, kemudian cari produk lain yg lebih selamat. Seeloknya beli saja produk farmasi yg lebih diyakini.

      Delete
    3. Betol tu . Kdoll rosakkan muka ada lah ..sbelum ni saya pkai lyanaz okay je tapi gatal gi tukar pkai kdoll hmm .nyesal je

      Delete
    4. Sy consultant beauty mary kay.. sbnrnye produk jns pemutih ni sm je packaging je lain2..nk taw lbh lanjut ttg penjagaan kulit yg betol blh wsp sy 0182500849 (fira)

      Delete
  25. sy pun pakai dnars lepas benti teruk gila muka naik jerawat dgn burnnya. dah sebulan sy tak pakai pape kenape still naik bntik2 merah ea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berhenti pakai produk lokal mmg bagus. Tp kalau cuma brhenti dan tak teruskan dgn langkah-langkah merawat, kulit takkan sembuh dgn mudah jgk sbb kimia masih brkumpul dalam badan. Seeloknya detox tubuh utk rawatan dalaman dan guna produk farmasi utk rawat kulit dr luaran. InsyaAllah kulit akan kembali sihat sperti sediakala :)

      Delete
  26. Muka sy tgh rosak teruk..nk mintak pendapat dr kawan2 sumer..sy dah 2 hari stop dr pakai sebarang produk..sy cuci muka just gosok ngn limau nipis(sbb kulit muka akan gatal2 lps mandi sbb tu gosok limau nipis..boleh ke guna limau nipis sbg pencuci muka)..lps tu dah x tepek ape2 kat kulit muka..sy cuma amik suplimen vit c..vit e..dan EPO..betol ke cara sy rawat kulit ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai. Maaf lambat reply. Haritu busy dgn exam -_-.

      Berbalik pd soalan awk, tak disarankan guna limau nipis sbgai cleanser sebenarnya. Lebih² lagi klu sapu directly di kulit. Sbbnya jus limau berasid dan boleh rengsakan kulit, which blh buat kulit muka jd lebih sensitif terutamanya kpd matahari. So nnt muka mudah burn. Tp klu nak guna jus limau jgk, blh campur dgn bahan lain mcm yogurt utk dijadikan masker muka yg blh hilangkn kulit kusam dan cerahkan muka.

      Sebagai ganti utk cleanser natural, blh DIY blend tepung oatmeal shingga jadi serbuk dan lembutkan dgn air sebelum guna utk cuci muka. Ramai bg feedback bagus sbb oatmeal blh hilangkan lebihan minyak muka, lembapkan kulit, dan lembut pd kulit sensitif. Tp depends pd individu juga sbb bagi orang yg alergi pd kekacang, mgkin step ni tak sesuai. So eloknya cari review dulu sebelum cuba.

      If nak guna produk farmasi, better cari produk yg non-comedogenic, non-hypoallergenic, dan dermatologically tested. Elakkan produk yg ada alkohol dan produk lokal yg mencurigakan :)

      Delete
  27. salam.. untuk sesiapa yang nak try baiki kulit guna produk natural handmade, yang dibuat sendiri oleh saintis boleh try wassap no ni 011-11364346. Ada macam2 jenis sabun yang dihasilkan untuk kesesuaian individu, krim natural dan bahan2 skincare dar bunga dan botani. Selamat dan puas hati

    ReplyDelete
  28. hai awak.. nak mengadu jugak boleh tak?..macam mana sy nk hilangkan merah gatal2 di muka ni?..sbb sblm ni sy pakai garnier sakura white..effect dia okay laa mencerahkan kulit..tapi dia buat kulit sy jd kering dan mnggelupas..tapi skrg sy cuba pkai tati..utk pencuci muka dgn cream siang bg effect okay je..tp bila sy pakai je cream kunyit malam, bangun je pagi tuu, muka dah jd merah gatal2.. cream kunyit ni mmg ad effect mcm tu kee dkt muka y sensitif?
    tolong reply awakk.. :(

    ReplyDelete
  29. hai sis.

    ni nak share jugak sadlife pasal muka ni. dulu kulit sy teruk sgt..kusam, berminyak, sng naik jerawat..dulu mungkin sbb saya xpkai ape2 produk, tapi lepas tu, sy cuba pakai garnier sakura white..effect dia mmg baik..so far alhamdulillah..kulit makin cerah.tapi side effect dia kulit sy jd kering and jerawat susah nk hilang..then sy tgok kawan2 sy smua pakai tati.,and siap ad y recomend lg sruh pkai tati..so sy cuba la pakai tati sbb org y recomend tu kulit dia falwless gilaa y amat lepas pakai tati..then sy cuba pakai..for cream siang and pencuci muka, xde bg effect terukk..just nice..taapi bila sy cuba pakai cream kunyit malam..bangun je pagi esok tuu..dah muka jd merah gatal2.. so, skrg ni boleh cakap sy ni allergic dgn cream kunyit malam..sbb sblm ni pon ad prnh pakai product collagen..pakai cream siang okay, tp bila pakai cream kunyit malam..mula laa naik merah2 and gatal dkt muka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai maaf lambat reply. Produk tati sbenarnya sy tak sarankan sgt utk guna, sbb ramai bagi feedback tak bagus. Mostly akan breakout lps brhenti guna, mcm produk rebrand lain. Tp owner kata yg breakout tu sbb pakai tati fake, Wallahua'lam la betul ke tak.

      Sy tak tahu sgt pasal krim kunyit. Pengalaman skali je pakai krim kunyit dnars pastu tobat tak pakai dah sbb jerawat makin banyak dan whiteheads penuh di dahi dan hidung.

      In your case, mgkn betul merah2 dan gatal tu sbb awk alergik dgn kunyit, atau mgkn jgk ada bahan lain dlm krim kunyit tu yg x sesuai dgn awk. Tp klu dah timbulkn penyakit tu, better brhenti kot guna krim tu. πŸ˜…

      Delete
  30. as salm..dik muka akk dah 8 buln break out..jerawat pnuh satu muka..sebb produk jgk...skrang jumpa pakar n mkn abtibiotik..bleh suggest x krim ape yg elok untuk kulit berjerawat..siang ari akk terdedah dengn atahari..mlm akk pkai benzac ac yg doc bgi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Utk kulit berjerawat, seeloknya cari krim jenis water-based atau gel yg ada tulis "oil-free" dan "non-comedogenic". Dia lebih cepat meresap tanpa kesan melekit. Cth, krim pelembap safi sari gamat (sbb sy pakai dan kesan dia ok hehe). Cth lain yg ok, Hada Labo, Neutrogena, Simple, etc.

      Elakkan krim muka jenis pekat sbb akan buat muka jd lg brminyak. Nnt pori tersumbat dan jerawat blh naik lg banyak.

      Sbb akak bnyk trdedah kpd matahari, sunblock is wajib utk elakkan kulit jd lebih sensitif & irritated. Recommended sunblock utk kulit brjerawat: Biore UV Perfect Face Milk botol putih. Ramai bg feedback bagus sbb dia water-based, cepat serap, dan bg matte finish so kulit tak nmpk brminyak sgt. Sesuai utk yg jenis kulit brminyak dan acne-prone.

      Harap membantu :)

      Delete
  31. As.Akak saya pernah makan collagen tempatan pastu stop sbb sampai bile nak mkn n berpantang lagi.kulit muka saya jadi mmengelupas.

    ReplyDelete
  32. Sy br guna dms.. Blm smpi smggu muka sy dh naik bengkak2, merah, pedih, jerawat, mengelupas. Bila tnya agen, dorang kata normal. Yeke normal? Sedihhh muka sy jd cmni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. I don't think it's normal, dan sy mmg prejudis dgn produk yg bungkus dlm kotak fancy yg ada krim siang malam ni sbb mostly produk krim timbang. Jd sy nasihatkan agar brhenti guna, rehatkan muka beberapa hari kemudian tukar pakai produk farmasi. Seriously muka bengkak² akibat krim muka ni tak normal. Tu maksudnya produk tu tak sesuai dgn kita. Jd sblum masalah makin teruk, baik cegah awal2

      Delete
  33. Pencuci muka cetaphil n vitamin c shakelee ,sesuai cam kulit bminyak ni..best pun best..

    ReplyDelete
  34. Hai awak...nampaknya org yg dtg kat blog awak ni senasib dgn saya.. puas sy khatamkan baca komen masing2.. sekarang saya pulak nk share pasal kejadian buruk muka saya.. kalau la boleh diundurkan masa.. huhu... sebelum ni muka sy flawless.. wlaupun tak putih lepak2 cam adira ke eina azman tapi kulit sy sihat dan takde jerawat.. kalau jerawat seketul dua tu normal la.. pastu hilang takde kesan parut.. tapi langit tak selalu cerah.. sifat tak pernah puas dan cukup manusia.. da cantik nak lagi cantik.. hm.. masa tu tahun lepas bulan May 2016 sy scroll ig tgok muka instafamous putih bersih glow2 gitew.. hati pon terdetik nk jadi mcm tu.. nak putih sgt kan.. 1st produk sy beli ialah tati skincare.. mula2 pakai mcm takde effect pon.. takde pon glow2 putih gile.. pastu saya stop la pakai.. terus jerawat sy tumbuh mcm cendawan.. waaaa nak nangis je masa tu.. tapi tak serik lagi.. sy beli kdoll plak sbb tpengaruh dgn asyalie.. pon same jugak.. brekout lagi teruk! Lps tu sy tekad da taknak beli local product.. sy pergi sasa. Mereka recommend produk Dr G. Beratus jugak la saya habis T_T sebab nak flawless mcm dulu sy tak kisah da berhabis duit.. x smpai sebulan sy guna Dr G, officemate sy promot DMS360.. jujur la sy cakap sy mmg mudah tpengaruh.. sy terus beli.. padahal da janji dgn diri sndiri taknak pakai local produk.. lol... sy pakai dms tak smpai 2 mggu muka sy breakout lagi teruk gile nak mati.. sy tgok cermin rase nk nangis je.. kalau la sy mampu undurkan mase sy takkan berhabis utk local product :'( last option sy pergi farmasi, mereka bagi saya dalacin T. Lps tu sy beli set vitamin skincare shaklee.. sy beli esp, vit c, vit e, garlic dan gla..

    Sekarang baru sy nk amalkan.. doakan sy dpt kulit muka mcm dulu.. betul ckp awak.. bukan tak nak support bisnes org melayu.. tapi org melayu sndiri tipu bangsa sndiri.. ntah hape diorg letak dlm tu huhu

    Maaf ye tulis pnjg2.. sy happy plak dpt jumpe mangsa senasib dgn sy.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. I FEEL U....SAME GOES TO ME...SY PAKAI T_T_.. YG BUAT JD BEGINI...ADUHH SKNG NI SY PAKAI SEBAMED JE...TGH NK RECOVER BLK KULIT....HUWAAAAAAAA

      Delete
    2. Sy consultant beauty mary kay.. berminat nk tw cara2 penjagaan kulit yg betol utk mslh jerawat, jeragat dll blh wsp sy 0182500849 (fira). Tq

      Delete
  35. produk alrazi?ok x?saya search keburukkan alrazi..tapi macam tak ada je..tapi kot dalam ni ada masalah..sebab saya guna alrazi..cuak jugak ni..

    ReplyDelete
  36. Yaa. Sama. Saya pun pakai produk local. Muka menggelupas merah2. Bila tanya dia kata normal. So teruskan je. Last2 malu tau. Xkeluar rumah terus. Jerawat x naik tp merah plus menggelupass. Nak buat mcm mana ni? Muka sy dah elok2 tp gatal nk try konon. Juwaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy consultant beauty mary kay.. berminat nk tw cara2 penjagaan kulit yg betol utk mslh jerawat, jeragat dll blh wsp 0182500849(fira). Tq

      Delete
  37. salam, saya dah berjaya mengatasi masalah tersebut dan terbitkan satu blog mengenainya. saya hanya ingin berkongsi pengalaman saya. boleh klik http://awomanventures.blogspot.my/2017/01/merawat-kulit-akibat-salah-guna-produk.html

    ReplyDelete
  38. Asslamualaikum. Sape prnh pakai desi damayanti? Sy skrg muka break out after stop. Then, sy try pakai balik takde perubahan sngt. Takut nak teruskan sebab sy confused product nie selamat ke or product nie yg jadikan muka sy breakout. Mary Kay ok ke? Nak pegi doctor kulit mcm tak mampu nak follow up every month πŸ˜ͺ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, hai sy pn tgh pki desi damayanti, mula2 pki mmg ok.. lma2 timbul jrwat pasir kt 22 pipi smp jrwat nanah, sy pn xtau nk bt ape, jrwat stiap hri still timbol.. sblm pki desi kulit sy ok xde mslh jrwat, cuma kusam tu yg btkn sy gatal sgt nk pki.. skrg nyesal x sdh

      Delete
    2. Waalaikumsalam. Desi damayanti adalah nama baru bg produk Tabita dr Indonesia, dan klu nak tau produk tu dah lama dilarang di Indonesia sbb mngandungi kimia yg tinggi. Jd mmg dinasihatkn utk berhenti guna produk ni dan cari produk lain yg lebih selamat.

      Mary Kay is a good product product. Cuma dr segi harga, dia agak mahal dan makan masa lama jgk utk nampak berkesan sbb dia organik. Blh guna, tp kena pastikan konsisten. Barulah dapat kesan yg diinginkan dan berbaloi dgn duit yg dah dilaburkan tu.

      Klu nak jumpa doktor, blh cuba rujuk pakar kulit di hospital kerajaan. Bayaran cuma rm5 je rasanya bg setiap sesi. InsyaAllah mampu utk follow up. Servis dia pun lebih kurang bagus mcm doktor swasta juga. Boleh cuba cari review org lain psl pakar kulit kerajaan utk maklumat lanjut :)

      Delete
  39. Salam saya nak tanya...saya ada pakai 1 produk dia claimed as a organic produk..tapi bila pakai muka jadi kering sangat dan jadi menggelupas dan muka jadi kusam...betul ke kalau organic produk muka akan jadi mcm tu? healing proses katanya..risau jugak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Sebelum tu nak tanya, awk dah pakai produk tu berapa lama? Klu dah pakai lebih dr seminggu dan keadaan kulit tetap sama @ jadi makin teruk, kemungkinan produk tu mmg tak sesuai dgn awk. Jadi eloknya cepat-cepat berhenti dan tukar kpd produk farmasi yg lebih selamat. Sbbnya healing process yg agak normal sy dengar adalah keluar jerawat yg biasanya akan hilang lepas 2-3 hari je. Tp klu healing process yg keluar jerawat sampai berminggu-minggu, kulit kering menggelupas dan jadi kusam ni, mcm bahaya je.

      Delete
  40. Asaalamualaikum. Saya pun jadi mcm kulit awak dan sekarang sy pakai pencuci mula la'floral. Org farmasi yg sarankan dan agak mahal jugak. Dan sy nak tanya yg cetahpil tu merawat kulit muka ke?

    ReplyDelete
  41. Salam. Saya nak tanya, produk dollanis okay ke? Tq. 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Ni first time dengar nama produk tu, so tak tahu la okey ke tidak πŸ˜… Cari tadi pun nampak mcm produk baru je. Klu ikut pengalaman sy yg lepas, produk yg ada krim siang malam mcm ni mmg sy elakkan je. Lebih selamat pakai produk farmasi.

      Tp tu preference sy la. Klu sis nak cuba jgk, cari la review dpd pengguna biasa. Seeloknya jgn cari pendapat seller, sbb ramai yg berjanji manis utk convince kita beli & naikkan sales dia. Tp bila kita tak dapat kesan yg dijanjikan, seller entah ke mana. Sekadar pendapat sy je 😌

      Delete
  42. salam...ade pengalaman kulit muka x sekata..sekarang sy tgh mengalaminye..saya baru tukar ke produk loreal..kulit muka saya x sekata macam berpanau..perlu ke sy stop pakai loreal..sebelum ni sy pakai dnars tapi kulit jadi merah2 cam menipis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun sama . Bertompok tompok sebelah kiri je . Sy pakai kcolly . Awak pakai apa

      Delete
    2. Sy consultant beauty mary kay.. berminat nk tw cara2 penjagaan kulit yg betol utk mslh jerawat, jeragat dll blh w

      Delete
  43. assalam sis.. sy ada kemusykilan disini.. komen kat atas smua dah hmpir khatam�� cuak jgak, sy sekarang dlm proses merehatkan kulit muka dari apa2 produk (dah lebih sbulan rsanyaXD) sbb alami msalah yg sama jgak huhuu..lepas stop pkai produk nourain tu ja jerawat mula naik *especially kat dahi..so, nk mntak pndapat sis laa, sy tfikir nak pkai produk garnier sakura white tu, rasanya ok x??

    ReplyDelete
  44. Asalam. Sis dulu i pn pnguna dnars then brenti sbb x nmpk kesan sgt then kulit rasa makin nipis. Dh tu tgk kwn2 pakai Gg terpengaruh trus cuba. Smpt 2 set jgk la. And then brnti sbb acah x nk pakai local prodk lg sbb mercury. And tiba2 scroll kt ig tgk prodk local baru theJ** & after 2week i brenti (detox) kulit i try. Ni dh dkt sbuln pakai muka naik jerwt kecik2 makin bnyk and makin burn smpai jirn tegur makin gelap. So u boleh sugest x prodk dkt watson ect yg boleh rawat burn & jerwt 😭😭 frust ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam.. Utk jerawat boleh pakai antibiotik mcm dalacin t, t3 mycin atau benzac AC. Guna mengikut dos yg ditetapkan & secara konsisten, InsyaAllah jerawat beransur hilang. Amalkan detox pun digalakkan sbb bila sistem dalaman bersih, luaran pun akan bersih skali. Utk burn, sy amalkan pakai aloe vera je scara konsisten. Alhamdulillah warna kulit muka makin sekata dan balik ke tona asal smula.

      Delete
  45. Salam sis..sy skrg mmg tgh pakai local produk dan dah lame berhajat nk berhenti pkai local produk ni. Kulit tkde la bermasalah sgt cuma jerawat seketul dua tu biase la. Tp lepas baca ape yg org komen, muka breakout lps berhenti, sy jadi takut nk berhenti..takut muka breakout jugak ���� tlg sy sis..ape yg sy perlu buat klau sy berhenti pakai local produk ni pstu tetiba muka breakout and ape yg sy perlu pakai lepas sy berhenti..memang niat nk berhenti pkai produk ni lame dah ������

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Tak perlu takut utk berhenti pakai produk lokal klu mmg dah terbukti produk tu tak selamat utk kita. Lgpun tak semua akan breakout lps berhenti pakai. Blh jadi awk antara org yg akan tetap okay walaupun berhenti pakai produk lokal tu.

      Tp klu muka breakout sekalipun, tu lebih baik dpd kita teruskan guna. At least ada peluang utk rawat kulit awal². Drpd kita teruskan pakai dan kumpul makin banyak bahan kimia dlm kulit, risiko utk dpt penyakit lain lebih tinggi terutamanya kanser kulit. Siapa yg nak kan?

      Klu muka betul² breakout lepas berhenti pakai, rehatkan kulit dpd sebarang produk utk beberapa hari, detox tubuh dan cari produk lain yg lebih selamat. Banyak je produk di farmasi yg berkesan utk jerawat. Dalacin T, Benzac AC, T3. Skincare yg ada tea tree oil mcm Cosmoderm dan Aiken pun membantu jgk. Yg penting sebelum beli sesuatu produk, cari dulu review psl produk tu dan compare dgn jenis kulit kita. Baru beli πŸ˜‰

      Delete
  46. Assalamualaikum..sis boleh x nk mintak no sis..nk tny tpi segan..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh emel di nadzirah.salahuddin@gmail.com dulu tak? Sy bagi nombor kat situ 😊

      Delete
  47. Salam,

    Sya juga adalah mangsa produk² local seperti,natasya,glow glowing dan tati.

    Mula² guna memang wajah nampak cerah dan cantik.Tapi kulit wajah makin tipis dan pedih.Bila stop,wajah naik jerawat,bintik² merah,naik jeragat dan kusam.

    Memang stress gila masa tu tapi sekarang Alhamdulillah dah ok.Puas juga cari produk yg terbaik untuk merawat.

    Saya hanya guna produk collagen house sekarang ni,untuk merawat wajah kembali.saya guna skin care dia n collagen anti oxidant drink.

    Memang produk terbaik n quality.Serik dah guna produk local yg indah khabar dari rupa.

    Sekarang wajah sy tidak lagi kusam,bintik² merah pun dah xde.

    ReplyDelete
  48. Assalam.. Nk kongsi jgklh.. Sy pengguna royal expert.. Gn lbih kurang 4 bln jgk laa.. Awl2 guna mmg cun je rasa.. Tp bila dh msuk bln ke 4, tumbuh jerawat beso gedabak.. Sakit lak tu.. Mula kuar le sbijik dua.. Lama2 penuh kt pp.. Skrg dh stop.. Tp jerawat n parut still ada.. Sedih tauuu.. Coz sblm ni mmg xpnh ada jerawat smpi kwn2 tmasuk bos sndri pn dh tegur.. Maluuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak stop pakai ke sekarang? Baru beli

      Delete
    2. Awak stop pakai ke sekarang?

      Delete
    3. Sya baru je start pakai royal expert.sya pakai cleanser dia tu je.tp muka rasa gatal n kulit jadi kering..huhuu

      Delete
    4. Sy consultant beauty mary kay.. berminat nk tw cara2 penjagaan kulit yg betol utk mslh jerawat, jeragat dll blh wsp 0182500849(fira)

      Delete
  49. Wajah sy rosak lepas guna glow glowing wajah sy jadi merah,gatal,dan bengkak apa patuk sy buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy consultant beauty mary kay.. berminat nk tw cara2 penjagaan kulit yg betol utk mslh jerawat, jeragat dll blh wsp 0182500849(fira)

      Delete
  50. Pewit skin mcmna plk..OK x..Sapa2 pnh pakai silalah share

    ReplyDelete

  51. Saya plak sbelum ni stop pkai tati sbb dngar ad merkuri smue la. Pastu try kdolls. Restkan mke 2 ary cmtu jep trus start pkai. 2weeks jgak tngok mke xde perubhan mlah nmpak start gelap. Bff pun tgur. So decide tuk stop. Stop 2 ary cmtu trus plak pkai desi damayanty. Bru 4 ary pkai mke mken burn ++. Pedih cm kne slai plak rse. Huaaa. .now bru stop pkai any skincare for 2 days. Ad suggestion x na pkai product ap tuk recover blek. ? Da la blan 10 ni kwen. Aduiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis try la pakai lasoul.sya pernah juga pakai ni.serius saya suka sbb muka jadi lawa je.. tp sya tpaksa stop sbb mahal huhu...skg ni sya pakai royal expert.tp muka jadi gatal la pulak.skg ni tengah bfikir nak kontinue lasoul ke nak kontinue rania gold.rania gold ok juga tp kesannya tu rasa mcm lambat sangat

      Delete
  52. Hye sis, sebelum ni saya guna natasya then tukar guna dynars.. Kulit muka makin nipis.. I stop.. But, jerawat naik.. Tangan ni mmg gatal nk picit. Mula2 laa luka2.. Jdi parut hitam. Agak stress bile orang tye knp ngn muka, lg2 nk kahwin da.. Sekrg ni pkai pncuci marykay saja tuk rawat muka. Sambil mkan jamu tuk kecantikkn dalaman dan amalkan petua2 tradisional tuk hilangkn parut jerawat. Sedih sebnryee.. Rse myesal.. Hrap muka bolela sembuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy consultant beauty mary kay.. berminat nk tw cara2 penjagaan kulit yg betol utk mslh jerawat, jeragat dll blh wsp 0182500849(fira)

      Delete
  53. Hai sis..saya ada masalah kulit tak sekata..mula2 dulu saya guna dnars.lepas saya stop guna saya tak rehatkan kulit sampai saya guna macam2 produk..last saya guna garnier..lepas guna produk tu muka saya nampak tak sekata dgn ketara..mcm mana sis

    ReplyDelete
  54. hye..kulit muka sy pun tgh sengsara sgt..keliling mata jd kering.. sgt2 kering.. menyesal sgt rasa nya..mula2 keluar bintik2 merah yg gatal.skng kering giler. pedih... allah...skng dh masuk seminggu x pakai pape.. takut je kulit jd lg truk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Utk masalah kulit kering, elok amalkan sapu krim pelembap selalu utk elakkan jd lebih teruk. Cari yg cream-based utk kelembapan lbih lama. Aloe vera pun blh. Tp klu kering sangat, elok jumpa doktor sbb takut mmg lapisan kulit dah rosak teruk

      Delete
    2. hari ni 28 march dah rase ok sikit..kulit keliling mata yg kering sgt2 tu jd kusam dan gelap.. down sgt rasa.. sy pakai organic aid vitamin e. cream dgn cleanser.. alhamdulillah.ok. bee venom tu ok ke sis rase? sy baca ramai yg tersalah produk lps tu pakai honey bee venom kulit ok balik.

      Delete
  55. sme laa sye pkai dnas,time pkai die ok bile bnti adoii merah haa muke mcm ape tah..now dh 3 hri xpkai die..cuci muka pkai garnier je skrng n pg kje pkai foundation je harap smggu hilng laa merah2 tu..nyesal xsudh pkai dnas...

    ReplyDelete
  56. Hi sis nak tnya sis stop produk nour ain tu ada breakout gak ke? sya pakai almost 2 months takut pulak nak stop help meee and produk nour ain ni ada kkm ke x ya ? 😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat ni, kebanyakan orang yg guna nour ain mengaku naik breakout lepas berhenti. Tp ada juga yg kulit maintain takde masalah. Depends kat kulit masing² jgk sbb lain orang lain kulit.

      Psl kkm tu, ramai seller kata nour ain ada kkm. Tp tu la, berdasarkan pengalaman lepas, tak semestinya produk yg ada kkm tu selamat diguna. Sbb dnars tu pun bila check kkm, ada. Tp lepas berhenti guna, hambik dia jerawat penuh pipi. Klu nak selamat, lebih baik jika guna produk farmasi je.

      Delete
    2. sy Ex pengguna nour ain...kuar jerawat lps stop..org ckp mayb sbb beli fake product...tp benti je gne

      Delete
  57. Saya skrg tgh cuba gebu skincare.. Cuba pun sbb nak hilangkan jerawat/parut kat dahi since produk organic sgt katanya.. Tapi lps sehari pakai jerawat makin naik and kulit rasa gatal2 :( ada baca diorang kata this is just healing crisis.. healing crisis amik masa lama ke atau ini tanda produk ni tak sesuai dgn kulit? Acaneni.. Kompiden level pun dah out :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pon same..lps stop gune produk2 local yg ramai claim ada bhn terlarang, sy try 1 produk ni yg di claim guna bhn organik..jerawat still meriah even dah 5-6 bln guna...agent ckp healing crisis..lame nye lahai..conpius sudah

      Delete
  58. Muka saya ada byk jrwat pasir dekat zon T.agak2 sesuai guna pencuci muka lokal ke atau guna bhan2 semula jadi dulu?sebelom ni ada la guna safi fruity tapi cam nothing je..any suggestion?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakai pewwit soap!sbb tu natural. Sbelum ni sy pakai pewwit soap muka takde mengelupas,jerawat. Elok je muka tp sy da stop pakai soap tu sbb soap tu takleh putihkan mukaπŸ˜‚

      Delete
  59. Dagu sy byk bintik kecik sbb allergic, then after few days sy try sabun tati. Area dagu sy mengelupas and pedih. Is it normal or sabun tu ta sesuai?

    ReplyDelete
  60. assalamualaikum sis, saya dh beberapa tahun guna natasha,saya pakai krim herba malam je, kulit muka okay, lps dgr produk local ade byk masalah mcm ni, saya dh 2 hari berhenti pakai natasha,tpi Alhamdulillah masih okay.takde lagi effect yg negatif, saya nk tukar pakai produk nano white rsenya okay ke? saya ade pergi farmasi utk cari night cream, farmasi tu sarankan saya pakai nano white repair cream,tpi saya x guna lagi sbb nk rehat kn kulit muka.Sebelum ni saya pakai nano white fresh cleanser je, mlm pakai krim herba natasha.Alhamdulillah hasil dia okay sgt2. Bile dgr ade byk produk local buat hal, saya jadi takut pulk.tu nk tukar tu. tpi saya risau bile dh lebih 3 hari x guna produk local ni ade effect negatif pulak nnti. apa patut saya buat utk cegah effect negatif ni sebelum terjadi? sis rse okay ke produk nano white ni?

    ReplyDelete
  61. Sy pun mngalami masalah yg sama iaitu jerawat naik dngan byaknya di muka.plus,parut yg merah lg. Byk produk dh try.tp yg paling teruk kena waktu pkai mary kay..hmm berlambak jerawat kecik besar semua da.smpai rsa give up xtau nk buat apa dh.org ckp pkai mk boleh sembuh kulit.ini x.lg teruk ada la.setiap hri msti ada org tegur.hmm then jumpa la satu produk ni wktu tngah kecewa google psai produk rawat kulit.harganya masyaallah.cleanser pun dh mncecah 70 above...sabo je..walaupun effect makan masa berbulan jugak tp at least nmpak kesan yakni jerawat sukar tumbuh.and jerawat yg besar dlu yg mcm gunung n bernanah kt muka tu 100% dh rata balik kulit.pheww...tp parut ler lmbat nk sembuh.naseb jnis yg sabar.hadap je hari2 muka yg berparut.confident level xyah ckp ler mmg mnjunam.but at least produk tuu ada kesan sedikit demi sedikit.well its bahan natural harusla la lmbat tp selamat. Now parut dh mkain pudar.n ngah pkai aloevera utk sejukkan dan rawat kulit yg merah n parut...haih terpaksa sabar lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis Cik Ram pakai produk apa?

      Delete
    2. Sy consultant beauty mary kay.. berminat nk tw cara2 penjagaan kulit yg betol utk mslh jerawat, jeragat dll blh wsp 0182500849(fira)

      Delete
  62. Hi nak tanya..ssape ade bad experience pakai royal expert white tak? Sbb saya pakai produk tu lebih 2 tahun, elok jee.mmg makin putih.tp sng jd merah time kt matahri..tp sbb ade pakai krim pinkish by soffya tuu..katenye organic. So sye taktau mane satu yg bhye..mmg muke sye on off ade merah2 ruam kt pipi..ade aritu soffya krim ni abis stok, so berminggu sye tggu nak beli..lps da restok, saya smbung pakai, elok flawless blk. Tp tula muke merah2 tu still ade .taktau la nmpk tk cntik ke ape.

    Thun lps sye pergi japan, panas gila nak mati.mmg tdedah sokmo kt 40°C tuuu.pastuuu sejak tuu naik gila satu muka ya ampuun.muke jd kering2 tk sedap gitu. Pastu bintik2 mcm ruam.ee mmg teruk la stu muka.sye pulak continue pakai je sbb taktau en.

    So skang da g Dr amek ubat..dah healing..da almost sthun..tp smpi skrg, sblh pipi ni on off la bintik merah.parut die cm degil betul.pstu muka burn tkya ckp la.sbb sunburn and dah tak pakai whitening cream pape kan..

    Okay so nak tnye royal expert sebenarnye ade ke kimia? Tnye tuan menjual konfem la ckp tak haha.tlg eh.maseh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy consultant beauty mary kay.. berminat nk tw cara2 penjagaan kulit yg betol utk mslh jerawat, jeragat dll blh wsp 0182500849(fira)

      Delete
  63. Hai sis, saya sebelum ni pakai krim spesial kawan yg recommend kat saya . Saya pun berminat jgak nak try sbb muke kwn saya tu glowing gile putih je takde apa2 masalah tapi bila saya pula pakai kulit muka saya rasa pedih sgt dan kemerah-merahan dan mcm bengkak kat area bawah mata pastu saya pun dah naik takut dah sbb sbelum ni bile saya pakai produk lokal takde kesan sampai cenggini dan saya trus stop pakai krim spesial tu . Saya dah buat kajian sendiri juga tentang krim tu kat rumah saya letak kat sudu then saya bakar atas lilin die punye menggelegak tu bukan main sampai trbakar sudu . Mmg tinggi sgt merkuri krim tu dan sekarang saya buntu nak buat apa dah sebab muke nj dah teruk sangat . Nak keluar pun takde keyakinann diri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy consultant beauty mary kay.. berminat nk tw cara2 penjagaan kulit yg betol utk mslh jerawat, jeragat dll blh wsp 0182500849(fira)

      Delete
  64. Assalamualaikum, saya nak tanya..produk chriszen aloe vera 1 set tu okey ka? Saya terlibat beli sebab organik.. Murah harga dia, about rm89 1 set ada banyak. Saya nak tanya, healing crisis berapa lama ya? Sebab jerawat besaq2 naik.n lagi 1 produk organik ni ambik lama mana ya nak nampak kesan dia?

    ReplyDelete
  65. Hi sis. Saya nak share pasal muka saya,, dulu pernah pakai babies blink pastu dah malas nak pakai so tinggal lah. tetiba ja naik jerawat banyak especially pipi sebelah kanan.. now saya pakai cetaphil but kesan dia lambat kan. pipi sebelah kiri dah beransur sembuh jerawatnya ... saya sapu ubat jerawat jugak.. saya pakai TIDACT. lepastu dah habis dah gel pimple tu pon, saya baru beli semalam t3 punya.. harap2 berkesan.. boleh sis share skincare routine lainn?? selain pakai cleanser dengannn gel tu, nak pakai apa lagi ha bagi pimples tuu sembuh cepat..

    ReplyDelete
  66. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  67. Hi sis, saya juga pakai dnars... saya nak stop pakai dnars tapi tak tahu cara dia macam mana.. saya dah cuba berhenti tapi kulit saya jadi merah-merah dan gatal-gatal lepas tu dia naik bintik-bintik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy consultant beauty mary kay.. berminat nk tw cara2 penjagaan kulit yg betol utk mslh jerawat, jeragat dll blh wsp 0182500849(fira)

      Delete
  68. Hi sis...sblm nie sy ad pakai produk local..n now Bru bertkr ke Yanko skin care.....n now muka ad naik mcm bintik merah...adkh ini healing process..

    ReplyDelete
  69. Salam,sy nk tnya produk ephyra ok x?sy bru nak try produk tu..

    ReplyDelete