LIMA Kelebihan Belajar di Kolej Profesional MARA (KPM)

Assalamualaikum.

Memandangkan tak lama lagi keputusan SPM dah nak keluar, akak tahu mesti ada adik-adik yang tengah keliru, terpinga-pinga, tercari-cari apa hala tuju yang betul untuk sambung pelajaran kan.

Bukan senang nak buat pillihan woi.

Mana nak pilih? Asasi ke, masuk matrik ke, sambung STPM ke, insaf ambik STAM ke, atau pun lompat diploma terus? Belum masuk part bayaran yuran pengajian dan kos makan minum nanti. Mak ayah bayar sendiri ke? Nak pinjam PTPTN ke? Atau nak apply for sponsorship? Pening, pening....

Akak malas nak cakap panjang. Masing-masing ada cita-cita sendiri yang nak dicapai. So pilihan berbeza mengikut keperluan individu la kan.

Cumanya akak nak pesan, kalau adik-adik ni pelajar berketurunan Melayu atau Bumiputera yang rasa cam nak belajar selesa tanpa hutang, consider la untuk ambik diploma kat Kolej Profesional MARA (KPM). Banyak kelebihan woi sumpah tak tipu. Akak alumni akak tahu la hahahah...

Jadi, alang-alang akak baru habis belajar kat KPM (specifically KPM Ayer Molek), meh sini akak nak gebang sikit apa kelebihan dan kebaikan belajar di KPM ni.

1) YURAN PENGAJIAN PERCUMA = BEBAS HUTANG!!!!
Part ni paling best wa cakap lu, sumpah tak tipu. Serious talk, yuran pengajian bagi kursus diploma di KPM ni adalah percuma tau. Diulangi, PERCUMA!!! Semuanya dah ditanggung oleh kerajaan dan MARA ya, anak-anak. Kau tinggal belajar rajin-rajin dan jangan malas macam anak setan je.

Tak perlu susah-susah pinjam duit PTPTN. Mak ayah pun tak payah susah-susah bergolok bergadai bayar yuran beribu ringgit. Paling-paling kau kena bayar pun, yuran pendaftaran semester + koperasi + muafakat yang bernilai dalam RM265++ dan duit buku (dalam RM100++? Nak jimat, boleh beli 2nd hand from senior).

Lepas habis diploma, kau boleh senang-lenang sambung ijazah. Tak perlu bimbang hutang masa diploma berganda dengan hutang ijazah. Kalau nak kerja terus pun, boleh je takde masalah. Duit gaji nanti tak perlu fikir nak kena tolak potongan bayar hutang PTPTN setiap bulan. Sebab apa?

Sebab kau memang belajar diploma di KPM ni secara percuma. Tak ada hutang apa-apa pun. Gila tak best? 

2) ELAUN BULANAN KEPADA SEMUA PELAJAR
Dah la yuran belajar percuma. Dapat duit pula tu masa belajar. Ni memang kelebihan yang padu la terutamanya kepada pelajar dari keluarga kurang mampu.

Tak apa kalau mak ayah tak dapat bagi duit setiap bulan untuk kau buat belanja. Kau tak perlu ikat perut, tak payah buat muka kesian menumpang makanan kawan-kawan, tak perlu mencuri untuk makan (ni kira kes paling terdesak la ni).

Sebabnya?

MARA dah bagi elaun bulanan RM300 kepada semua pelajar di KPM. Kalau masa cuti sem, dia potong la sikit jadi RM150. Tapi tu pun dah kira banyak, dik oi. Dengan ekonomi zaman sekarang ni, siapa je nak bagi kau duit free?

Tapi kena pandai-pandai la uruskan kewangan dan bahagikan duit tu untuk makan minum, assignment, hiburan, dan simpanan. Jangan duk joli sana sini macam elaun kau tu RM3,000 pulak. Kalau perancangan kau baik, InsyaAllah cukup la RM300 tu sebulan. Kalau kau komplen tak cukup pun, ingat MARA nak tambah? Dia bagi tu pun dah cukup baik hahahahah...

Paling utama, pastikan kau berdisiplin dan jangan buat hal sampai kena buang kolej tau. Kalau tak, parah nanti kau nak bayar balik jumlah elaun yang MARA dah bagi selama kau kat KPM tu.

3) ASRAMA SELESA DAN PERCUMA
Ya, anda tak salah baca. Asrama di KPM ni  pun percuma. Lagi sekali ulang, PERCUMA!!! Tak payah bayar yuran penempatan apa-apa. Cuma kena beli stiker daftar elektrik je RM3 untuk satu barang. Tu pun ada je yang tak bayar lol

Syarat nak duduk asrama, cuma kena rajin join aktiviti kolej untuk kumpul kupon merit. Tapi kalau nak duduk menyewa kat luar pun boleh. Bebas sikit sebab tak terikat dengan peraturan asrama.

Kalau di KPM Ayer Molek, asrama dia lawa teruk la jugak terutamanya asrama perempuan. Dah macam rumah pangsa hahaha. Tapi KPM lain akak tak tahu asrama dia macam mana. Akak duduk Ayer Molek, cerita yang Ayer Molek je la ya (dan cerita asrama perempuan je la sebab tak tahu asrama lelaki cemana).

So di KPM Ayer Molek ni:
  • Asrama perempuan dipanggil Kolej Kediaman Tun Teja.
  • Ada empat tingkat, takde lif.
  • Setiap tingkat ada dua pantry yang dilengkapi meja makan, kerusi, kipas, dan mesin air Coway nyah.
  • Ada microwave, water heater, dan toaster jugak.
  • Sekarang dah ada gym khas untuk perempuan tau kat asrama
  • Setiap bilik memuatkan empat pelajar.
  • Setiap pelajar akan dapat katil, meja & kerusi belajar, suis letrik, dan loker masing-masing.

Payung sikit gambar asrama perempuan hahahaha..
Gambar bilik yang full tu aku kebas kawan aku punya, Ain kalau tak salah. Thank you, Ain.
Part suis tu heaven. Takyah bergaduh dengan roommate nak caj handphone ke, laptop ke, sebab masing-masing dah ada plug sendiri. Tapi kalau roommate degil juga semua suis dia nak kebas, kau starlight la dahi dia dan cucuk la plug charger dalam lubang hidung dia. Kau jangan ingat benda camni tak jadi eh. Ada je spesis pembolot ni. Dah bagi suis sorang satu pun dia sibuk nak guna orang punya erghhh

Tapi pasal bilik iron tu kan, dulu ada la iron free disediakan tapi sebab ramai tak reti jaga, kemudahan iron free ni dah ditarik balik huhu. So kau bawak la iron sendiri dari rumah. 

4) FASILITI PEMBELAJARAN TIP TOP
Rezeki kau, dik. Sekarang ni semua kelas dah berwajah baru. Tahun lepas masa akak belajar, kelas biasa-biasa je weh. Dinding bekas tapak kasut, kipas berpusing macam di hujung nyawa, lantai simen berlubang (aku tak tahu la student dulu-dulu tapak kaki tajam ke cemana).

Tapi elok lepas aku habis belajar ni, kolej ni dah macam kena "puberty hit like a truck". Jeles sis, tau.

Semua kelas dah berlantai tiles woi. Kipas cantik. Pastu semua dah pasang aircond, skrin LCD dan projektor pulak. Dinding kelas pun dah cat baru ala-ala hipster. Koridor kelas tu pun semua pasang tiles halamak ai lawa gilos.

Gambar kelas yang sekarang, curi daripada IG rasmi KPM Ayer Molek lol.
Pergi la stalk @mppkpmam kalau nak tengok aktiviti-aktiviti yang ada di KPMAM ;)
Belum cerita kawasan makmal komputer yang dulu suram macam baru mati laki. Sekarang dinding pun dah warna-warni, siap pasang rumput plastik kat tengah-tengah laman situ. Sesuai untuk OOTD. Bilik kuliah yang dulu kerusi plastik buat sakit bontot tu pun, sekarang dah upgrade kerusi kusyen dah rupa panggung wayang, kau tau tak?

5) KURSUS YANG PELBAGAI DAN DIIKTIRAF OLEH MQA
Walaupun KPM ni tak ramai orang yang kenal, tapi kursus-kursus yang ditawarkan di sini semua berkualiti tau sebab dah diiktiraf oleh Malaysian Qualification Agency (MQA). Tak perlu bimbang dah terbazir masa belajar bertahun-tahun tapi rupanya diploma tak sah dan tak laku.

Lepas dah habis belajar di KPM, kau bebas nak sambung ijazah di mana-mana IPTA dan IPTS. Hatta nak terbang pergi oversea pun boleh tau. Nak kerja terus pun boleh. InsyaAllah sijil diploma KPM ni diiktiraf dan diterimapakai tau.
.
.
.
In total, KPM ni ada enam cawangan:
1) KPM Seri Iskandar, Perak
2) KPM Ayer Molek, Melaka
3) KPM Beranang, Selangor
4) KPM Bandar Melaka, Melaka
5) KPM Bandar Penawar, Johor
6) KPM Indera Mahkota, Pahang

Setiap KPM menawarkan kursus-kursus berlainan. Kalau nak tahu apa kursus yang ditawarkan oleh setiap KPM dan apa syarat kelayakan untuk setiap kursus, bolehlah layari laman web SPUPIM di sini:  >>KLIK SAYA<<

Penting tau website ni. Sebab maklumat bila pendaftaran dibuka/ditutup dan segala macam mak nenek informasi berkaitan pendaftaran ada kat situ. Jadi, sila la alert  dengan pengumuman yang ada kat situ kalau berminat nak masuk KPM :)

Atau google la website setiap KPM tu. Akak malas nak letak link. Taip ni pun pakai handphone je heeeeehh.

Cuma ada jugak le limitation KPM ni. Antaranya:
1) Program diploma yang ditawarkan kebanyakannya tertumpu kepada perniagaan (sebab MARA kan). Kalau kau rasa nak belajar medik ke, kejuruteraan ke, tak boleh minta masuk KPM le sebab memang takde.
2) Permohonan hanya dibuka kepada pemohon berketurunan Melayu dan Bumiputera sahaja (pun sebab MARA kan). Peraturan dia camtu. Nak buat macam mana.

Okey setakat tu je akak nak membebel. Tulis banyak-banyak pun, siapa nak baca? Dah la ni iklan tak berbayar. Tulis sebab bosan menganggur di rumah je sementara tunggu result untuk konvokesyen keluar hahaha. InsyaAllah pasni akak nak sambung degree. Doakan sis, ye adik-adik.

Nak tahu banyak lagi pasal KPM Ayer Molek, boleh la baca entri-entri lepas yang akak pernah share sebelum ni:
1) KPM Ayer Molek Pilihan Paling Molek? (Part I)
2) KPM Ayer Molek Pilihan Paling Molek? (Part II)
3) SOALAN LAZIM (FAQs) PELAJAR BARU TENTANG KPM AYER MOLEK

Entri pasal FAQ tu sumpah laku keras setiap kali budak-budak nak masuk daftar KPMAM. Ada je komen masuk hahahahahahah. Banyak jenis soalan akak dah jawab kat situ, boleh hadam satu-satu.

Tapi kalau rasa ada soalan personal nak tanya, boleh DM di Twitter (recommended sebab sis kaki tweet) atau Instagram (yang ni sendu sikit sebab kadang² noti tak masuk). Alang-alang tu kau follow la sekali. Sis memang batak sikit hahahah.

MASUK KPM TAU TAU TAU. AJAK LA MEMBER, JIRAN, PAKWE, MAKWE MASUK SEKALI KALAU KORANG DAH BERMINAT TU. SEBAB SEDIH DER KPM NI BANYAK KEBAIKAN TAPI STUDENT SELALU TAK RAMAI. INTAKE CUKUP-CUKUP MAKAN JE DAN TAK MERIAH SOBS.

Okay, that's all. Assalamualaikum. Bye.